‘Glutened-Begluut’

Gepubliceerd op 9 juni 2024 om 14:28

Hallo allemaal,

 

Welkom op mijn eerste blog. Ik neem jullie deze week graag mee naar Zwitserland. Een prachtige reis die we maakten met vrienden. We hadden besloten deze reis een keer uit eten te gaan zonder onze kinderen en kozen daar een mooi en bijzonder restaurant voor uit.

 

Daar zat ik dan, in een toprestaurant omringd met lieve mensen om me heen die gelukkig met me mee zijn gegroeit in deze ziekte. Het was niet het minste restaurant. Alles was van tevoren goed doorgegeven en toen we binnenkwamen werd er meteen gevraagd wie coeliakie heeft. Vervolgens kreeg ik heerlijke glutenvrije amuses. Dit schepte vertrouwen, ik werd al wat meer ontspannen en zag het helemaal goed komen, little did I know.

 

De gerechtjes volgden elkaar in een mooi tempo op, soms werd er voor mij een alternatief gemaakt en dat werd duidelijk vermeld. Totdat het toetje op tafel kwam en we allemaal hetzelfde toetje voorgeschoteld kregen. De ober verzekerde ons dat alle toetjes glutenvrij waren, dat kan natuurlijk maar na de derde hap wist ik zeker dat ik koekjesdeeg aan het eten was.

 

Mijn man liep op hoge poten naar de keuken en als je mijn man een beetje kent weet je dat je van verre huizen moet komen om hem boos te maken. Blijkbaar was de chef naar huis gegaan, alleen de pâtissier was er nog en die had geen melding gekregen voor een glutenvrij dessert. Mijn man kwam volledig over de rooie terug, terwijl bij mij de buikpijn echt accuut gekomen was. Twee van mijn vriendinnen namen me mee naar het toilet. De mannen gingen het restaurant gedeelte oplossen en de ober eens flink aan de tand voelen en mijn vriendinnen zouden het met mij wel even oplossen.

 

Zo gezegd zo gedaan, we komen de toiletruimte binnen en voor ik het goed en wel besef, heeft mijn vriendin, tevens gespecialiseerde kinderverpleegkundige, een stuk harde handzeep achter in mijn keel geduwd. Vervolgens begon ik spontaan, of misschien niet zo spontaan, vreselijk over te geven. Fijn dat (bijna) alles eruit was maar de buikpijn was er nog en ik werd overvallen door slaap, ik wou naar huis, mijn bed in, nu meteen.

 

Dit gebeurde uiteraard niet in de buurt van huis waar je de weg goed kent en met je eigen auto bent, nee in Zwitserland, met vrienden mee gereden, een slingerachtige bergweg terug naar het huis waar wij sliepen, echt een nachtmerrie. Het was blijkbaar zo erg dat ik me dit stuk ook oprecht niet meer kan herinneren, weggevaagd, niet meer aan denken, uit je systeem, gewoon klaar. En toen begon de ellende pas, ongelofelijk moe dagenlang, neerslachtig, een zwak gestel en klaar om een inflammatie ergens op te gaan vangen in mijn lijf.

 

Achteraf ga je nadenken wat je anders had kunnen doen, je doorloopt de stappen in je hoofd, maar helaas gebeurt het toch heel af en toe. 

 

Regelmatig krijg ik de vraag: wat gebeurt er nou precies als iemand met coeliakie toch gluten binnenkrijgt? Hier ga ik wat dieper op in door middel van een stappenplan. 

 

1. Voedselconsumptie:

Inname van glutenbevattend voedsel 

2.  Passage door de Maag:

Het voedsel wordt in de maag verteerd, waarbij gluten eiwitten worden afgebroken in kleinere fragmenten.

3. Aanwezigheid in de Dunne Darm:

Glutenfragmenten (gluten peptiden)bereiken de dunne darm. 

4. Immuunreactie in de Darm:

Gluten Peptiden, vooral gliadine, passeren de darmbarrière.

  • Immuunsysteem Activering:Het immuunsysteem herkent gluten als een indringer.
  • T-cellen Activatie:T-cellen in de darm worden geactiveerd.
  • Ontsteking: Pro-inflammatoire cytokines worden vrijgegeven, wat leidt tot ontsteking.
  • Auto-immuunreactie: Het lichaam begint zijn eigen darmweefsel aan te vallen.

5. Schade aan de Darmvlokken:

  • Darmvlokken:De immuunreactie beschadigt de villi (darmvlokken) in de dunne darm.
  • Villi Atrofie:De villi worden vlakker en minder effectief in het absorberen van voedingsstoffen.

6. Symptomen en Gevolgen:

  • Gastro-intestinale Symptomen: Buikpijn, diarree, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, en gasvorming.
  • Malabsorptie: Verminderde opname van voedingsstoffen leidt tot tekorten aan vitamines en mineralen (bijv. ijzer, calcium, vitamine D).
  • Systemische Symptomen: Vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, huiduitslag (zoals dermatitis herpetiformis), en neurologische symptomen (zoals brainfog).
  • Langdurige symtomen: Ernstige vermoeidheid kan optreden, gewrichts- en Spierpijn, huiduitslag en Stemmingswisselingen, sommige mensen ervaren prikkelbaarheid of zelfs depressie.

 

Het is altijd belangrijk om te leren van onze ervaringen en extra voorzichtig te zijn in de toekomst om accidentele blootstelling aan gluten te voorkomen maar uiteraard doen we dit nooit met opzet en is het onoverkomelijk dat het soms gebeurt. 

In mijn volgende blog ga ik dieper in op wat we allemaal kunnen doen om ons lichaam zo goed mogelijk te herstellen van zo’n episode. Zelf ervaar ik hierna meestal een periode van oa neerslachtigheid, mijn vertrouwen krijgt een knauw, soms vind ik het erg confronterend, ik heb mijn lichaam teleurgesteld en voel me gewoon langdurig slecht. In de loop der jaren heb ik geleerd wat mij helpt om dit beter op te vangen want wist je bijvoorbeeld dat het beter is om dan ongeveer 3 maanden geen melk of lactose te consumeren. Waarom dit is lees je volgende week! 

 

Fijne week allemaal en bedankt voor het lezen!

 

Liefs Marcella

 

P.S. Heb je zelf een nare ervaring die je graag wil delen kan dat hieronder in de reacties.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.