‘Herstellen van een glutenaanval’

Gepubliceerd op 16 juni 2024 om 14:07

 

Welkom op mijn tweede blog!

Vorige week heb je kunnen lezen wat er precies in je lichaam gebeurt als je gluten binnenkrijgt. Deze week staat in het teken van herstel. Hoewel we coeliakie niet kunnen genezen, kunnen we ons lichaam wel zo goed mogelijk herstellen na een glutenaanval. Helaas gebeurt het soms dat we, ondanks al onze inspanningen en zorgvuldigheid, toch per ongeluk gluten binnenkrijgen. Dit kan iedereen overkomen. Omdat we meerdere keren per dag eten, worden we ook meerdere keren per dag geconfronteerd met de keuzes en risico’s die we nemen.

 

Sommige mensen hebben zeer sterke reacties, terwijl anderen helemaal geen symptomen ervaren. Wat er echter in het lichaam gebeurt, is consistent. Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs als je je maar even niet lekker voelt, de schade die gluten aanricht gevaarlijk en ingrijpend kan zijn.

 

Als ik zelf per ongeluk gluten binnenkrijg, word ik vrijwel meteen overvallen door extreme vermoeidheid die soms dagen kan aanhouden. Daarnaast krijg ik aften in mijn mond, voel ik me opgeblazen en ervaar ik brainfog en neerslachtigheid. Hieronder kan je lezen wat helpt om je lichaam zo goed mogelijk te herstellen.

    1. Hydrateren oftewel veel water drinken:

      • Houd je spijsverteringssysteem in beweging en verwijder gluten zo snel mogelijk uit je lichaam. Vooral als je diarree hebt, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en een goede elektrolytenbalans te handhaven. Drink veel water en wissel dit af met thee, bij voorkeur kamille, gember of pepermunt. Probeer ook elektrolytendrankjes te drinken om de elektrolytenbalans te herstellen. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en koffie.
      • Wat is een elektrolytenbalans?

        • Elektrolyten zijn mineralen in je lichaam, zoals natrium, kalium, calcium en magnesium, die essentieel zijn voor veel lichaamsfuncties. Ze helpen bij het reguleren van de vochtbalans, spiercontracties en zenuwsignalen. Bij uitdroging door diarree kunnen deze elektrolyten uit balans raken, wat kan leiden tot vermoeidheid, spierkrampen en andere gezondheidsproblemen. 
    2. Gebruik spijsverteringsenzymen:

      • Spijsverteringsenzymen helpen voedsel beter te verteren door de natuurlijke enzymen in ons lichaam na te bootsen. Hoewel ze de schade door gluten niet kunnen voorkomen of herstellen, kunnen ze de spijsvertering vergemakkelijken en symptomen verminderen.
      • Wat zijn spijsverteringsenzymen?
        • Spijsverteringsenzymen zijn eiwitten die door de alvleesklier en de dunne darm worden vrijgegeven om voedsel af te breken.
      • Belangrijkste enzymen:
        • Amylase: Zet koolhydraten om in suikers.
        • Protease: Zet eiwitten om in aminozuren.
        • Lipase: Zet vetten om in vetzuren en glycerol.
      • Bronnen van enzymen:
        • Fruit: Bromelaïne van ananas en papaïne van papaja’s.
        • Planten zoals schimmels en gist.
        • Alvleesklierenzymen afkomstig van dieren.
    3. Vitamine ondersteuning:

      • Probiotica: Helpt de darmflora te herstellen en ondersteunt de spijsvertering.
      • Vitaminen en mineralen:
        • Vitamine D: Vermindert ontstekingen.
        • Vitamine B-complex: Ondersteunt energieniveaus en herstel van het zenuwstelsel.
        • Magnesium: Verlicht spierkrampen en -pijn.
        • Zink: Ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij herstel.
    4. Vermijd lactosebevattende voedingsmiddelen:

      • Zuiveleiwitten verteer je met de puntjes van je darmvlokken maar net na een gluteninname zijn nou net die darmvlokken beschadigd, waardoor de vertering van lactose moeilijker wordt. Vermijd daarom zuivelproducten totdat je darmen zijn hersteld dit is met name net na de diagnose en ook na dat je een accidentele gluteninname hebt ervaren. 
    5. Consumeer licht verteerbare voedingsmiddelen:

      • Wanneer je lichaam herstelt van glutenblootstelling, werkt je spijsverteringssysteem niet optimaal. Concentreer je op licht verteerbaar voedsel en vermijd pittig eten.
    6. Vermijd alcohol:

      • Verminder ontstekingen door alcohol een paar dagen (liefst langer) te vermijden. Alcohol kan de spijsvertering beïnvloeden, vooral tijdens herstel.
    7. Zorg voor voldoende rust:

      • Glutenblootstelling kan leiden tot vermoeidheid en slapeloosheid. Rust zoveel mogelijk uit, zelfs als je niet kunt slapen. Liggen en rusten met gesloten ogen kan al helpen.
    8. Bewegen:

      • Matige beweging zoals wandelen, fietsen of zwemmen kan helpen, maar vermijd zware inspanning zodat je lichaam zich kan concentreren op herstel.
    9. Warmte:

      • Warmte ontspant de spieren en verlicht lichaamspijnen en buikkrampen. Neem een warm bad, gebruik een warmtedeken of leg een kruik op je buik.

     

    De duur van de symptomen varieert van persoon tot persoon, maar met deze stappen kun je je herstel bevorderen en je sneller beter voelen. Raadpleeg altijd je arts bij ernstige symptomen of twijfel voor persoonlijk medisch advies.

     

    Hebben jullie nog leuke tips & trics, plaats ze in de opmerkingen. Elk lichaam is anders en iedereen heeft zijn eigen methode. Het is altijd fijn om te kunnen leren van elkaar!

     

    Ik wens iedereen een fijne week, deze week gaan we van lente naar zomer, laten we hopen dat we kunnen genieten van wat echte Vitamine D in plaats van uit een potje.

     

    Lieve groetjes, Marcella


    Reactie plaatsen

    Reacties

    Anneke Van Baelen
    4 maanden geleden

    Coeliakie vastgesteld bij 2,5 jarig zoontje. Ondertussen 6 jaar maar nog maar 1x goede waardes gehad. Hij eet graag, en veel, en gulzig, en doet alsof hij nooit eten krijgt. Aan zijn houding, zijn uitleg over buikpijn en de extreme vermoeidheid merk ik dat er weer serieus wat fout is in zijn lijfje. Maar hij blijft veel eten. En is gek op kaas en zuivel. Water drinken daarentegen gaat totaal niet. Hij is ook gediagnosticeerd met autisme. Op gebied van eten is hij moeilijk aan te pakken. Hij “denkt” dat hij altijd honger heeft en eet echt veel waaronder dus vaak en veel kaas. Wat ik ook probeer, hij wordt boos als hij het niet krijgt. Ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Ik begrijp het wel want wat hij eet is ook niet echt lekker ook niet en wat uit de supermarkt komt is troep. Enige tips om dit aan te pakken? Wat geef ik hem bvb als ontbijt? En welk brood laat ik hem eten? En hoe pak ik de zuivelproducten aan? Zoveel vragen die blijven rond dwalen in mijn hoofd. Wij hebben ook niets begeleiding, nooit gekregen. Zoek het zelf maar uit was de boodschap…

    Marcella
    4 maanden geleden

    Beste Anneke,
    Bedankt voor je reactie.
    Zou je mij misschien je gegevens (email) kunnen sturen want ik zou je graag willen helpen. Marcella@worldofceliacs.com
    Vriendelijke groetjes, Marcella